Обвиняват касата, че лъже болните от миелофиброза

Обвиняват касата, че лъже болните от миелофиброзаНагла лъжа и прах в очите се оказа се оказа „обещанието” на НЗОК, че ще вземе присърце съдбата на болните от миелофиброза и ще им осигури лечение чрез единственото съществуващо лекарство, даващо им шанс за живот. Това пише в свое писмо до медиите Елена Дянкова, чийто баща е болен от това заболяване.
Тя припомня, че на 27 юли се състоя заседание на Надзорния съвет на НЗОК, на което бе взето решение касата да започне да заплаща лечението с медикамент а Jakavi.  По думите й надзорниците са обещали да бъде инициирана промяна в клинична пътека номер 251 „Левкемии“, в която да се включи заболяването „Миелофиброза“, както и промени в съответната клинична процедура.
Членовете на НС на НЗОК обещаха пред всички български медии, че за 20 болни ще бъде реимбурсирана необходимата доза Ruxolitinib през 2015 г., а за 2016 бройката ще е минимум 40. Гарантирано бе и притежателят на разрешението за употреба на лекарството Новартис Юрофарм Лимитид да поеме изцяло лечението на болните над този брой. Три месеца по-късно е вече ясно, че членовете на НС на НЗОК са взели това решение само с цел да притъпят усилията на болните, да им дадат фалшива надежда и да ги накарат да замълчат и да не смущават спокойствието на дните им. Спокойствие, зад което стои трагедията на български граждани, оставени на мъчителна смърт при налично лечение, се казва в писмото.
Дянкова призовава ръководството на НЗОК да изпълни поетите ангажименти към болните с миелофиброза.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД