Смартфонът помага при лечението на депресия

Смартфонът помага при лечението на депресияСмартфонът помага при лечението на депресия, смятат учени от Училището по медицина към Университета в Чикаго, САЩ.
Изследователите са създали специална програма за смартфони със специфични приложения, които са фокусирани за помощ на пациенти с депресивни разстройства.
Едно от тези приложения на мобилния телефон позволява чрез докосване автоматично да се разпознава момента когато пациентите се нуждаят от терапевтична помощ. Така се осигурява индивидуален подход към проблемните ситуации.
Това са такива системи за мобилни телефони, които могат да проследяват и прогнозират, настроението, емоцията, когнитивни и мотивационни характеристики, социално взаимодействие на пациенти и анализират още 38 показатели с помощта на различен брой сензори (включително система за глобално позициониране, осветление, последните повиквания).
Специалните смартфони могат да покажат динамиката на психологическия статус и да предоставятначини за самообучение, независими от психологически тестове.
Все още не са извършени обстойни проучвания на този софтуер, но резултатите категорично показват, че има значително намаляване на признаците на голямо депресивно разстройство с 29 процента.
Има и други програми за смартфоните, които могат да облекчат състоянието на пациенти с пост-травматичен стрес (PTSD), депресия, тревожност, обсесивно-компулсивно разстройство, поясняват експерти от Националния център за пост-травматично стресово разстройство при Катедрата по въпросите на ветераните на САЩ и щатския департамент на отбраната.
Те са предназначени да помогнат на пациенти с посттравматично стресово разстройство – ПТСР. Тази безплатна програма е създадена специално за ветерани и дава възможност на потребителя да изпрати описание на проблемите си, свързани с анализ, а след това въз основа на получените данни да получи препоръки за начините как да контролира гнева си.
Ако нивото на стреса на потребителя надвишава определена стойност, приложението ще го подкани с информация за специални горещи телефонни линии, за да има той възможност да преодолее кризата.
Разработени са две различни версии на това приложение - за възрастни и деца. Програмата помага да се управляват и да бъдат минимизирани обсесивно-компулсивни и поведенческите разстройства.
В новата версия за деца се използва приятелски анимационен герой, който подкрепя и насърчава детето и му помага да преодолее трудностите на живота под формата на игри. Според резултатите от пилотно проучване, използването на тази програма за шест седмици допринася за намаляване на тежестта на симптомите на депресия с 26 процента, а в продължение на 8 седмици –с 34 процента.
Програмата може да се използва за ранно откриване на депресия, тревожност и биполярно разстройство, посттравматично стресово разстройство, и наблюдение на пациентите с един или повече от тези заболявания. Ежедневна проверка чрез тази програма отнема около 3 минути.

„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД