В София ще правят високотехнологичен център за деца с парализа


В София ще правят високотехнологичен център за деца с парализа Предстои заедно със Столична община да предприемем необходимите административни стъпки, за да може нашата болница да заработи като лечебно заведение за обслужване на пациенти до 22 годишна възраст. Това заяви на пресконференция днес доц. Иван Чавдаров, управител на Специализираната болница за долекуване,  продължително лечение и рахебилитация на деца с церебрална парализа „Света София” в столицата. По неговите думи такава промяна е изключително важна, защото при сега действащия модел на грижи лечебното заведение приема деца до навършване на 18-годишна възраст. Специалистите са категорични, че това ограничение е предпоставка за бързо влошаване на състоянието на пациентите и компрометиране на лечебните резултати поради невъзможност за продължаване на терапията след навършването на тази възраст. Разполагаме с база данни и имаме експертен и технологичен потенциал да съдействаме на МЗ при изграждането на национален регистър на пациентите с церебрална парализа, какъвто до момента у нас няма, допълни още доц.
Чавдаров. Експертната комисия, която бе създадена в болницата със заповед на министъра на здравеопазването, разполага с достатъчно опит и информация, която ще бъде полезна за решаването на национално ниво на този много сериозен проблем, изоставен и пренебрегван от години, коментира още специалистът.
Днес в СБДПЛХЦП „Света София” бе представен проект за създаването на високотехнологичен център за робот-асистирана рехабилитация, който ще бъде първата и единствена структура с такъв профил в страната. Центърът ще предостави възможност за комплексно обгрижване на децата и непрекъсната терапия с уникална апаратура, която повлиява благоприятно общото състояние на децата, техните движения, в това число и фината моторика. Терапията се понася леко, малките пациенти са мотивирани, имат желание да изпълняват процедурите, проявяват интерес към всичко, което се случва около тях. По-бързата и пълноценна социализация  е не по-малко важна задача на нас, полагаме усилия в тази посока наред със стремежа да въвеждаме нови и актуални терапевтични подходи, посочи пред журналистите доц. Чавдаров. С реализацията на проекта ще бъде постигната и друга важна цел – обучението и подготовката на родителите да прилагат рехабилитация в домашни условия, стана ясно още на пресконференцията. Едновременно ще бъде проведено и обучение на рехабилитатори и ерготерапевти за прилагане на новите методи, увери доц. Чавдаров. Очаква се също така болницата да увеличи потенциала си и да приема повече пациенти за амбулаторна и стационарна рехабилитация от цялата страна. Сега лечебното заведение обслужва между 110 и 130 деца на ден, а годишно през нея преминават над 2000 малки пациенти. Средно 15%-20% от тях са от градове и региони извън столичния град, като децата от София ползват по-голям обем процедури от платените от НЗОК, защото Столична община заплаща допълнителните. Очаква се в близките месеци да бъде изграден и специален паркинг, който да улеснява придвижването и да облекчава достъпа на децата с двигателни проблеми.
Новият високотехнологичен център ще бъде завършен до 30 април следващата година, а общият размер на инвестицията е 308 000 евро, осигурени с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД