НЗОК се съобрази с искания на ревматологично болни


НЗОК се съобрази с искания на ревматологично болниСлед серия от срещи, разговори и протести на пациенти с ревматологични заболявания НЗОК реши да промени пак спорните нови изисквания за лечение със скъпоструващите биологични медикаменти. Промените са публикувани на сайта на институцията.
В края на юли НЗОК промени изискванията, с което на практика ограничи силно достъпа до по-щадящото биологично лечение, от което се възползват над 4 хил. души, много от които изобщо не са се повлияли от стандартната терапия.
Основен проблем за пациентите е изискването задължително да са диспансеризирани. Диспансеризацията обаче се затруднява заради малкия брой ревматолози, които работят с Касата, и големия брой пациенти, както и неадекватното проследяване на състоянието на диспансеризираните пациенти.
Самата Здравна каса изисква значително повече прегледи и изследвания за отпускане на скъпоструващото лечение.
От организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България отчитат, че с промените действително се облекчава достъпа на пациентите с анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев) до биологични медикаменти, което е изцяло в съответствие с водените разговори и поетите ангажименти от страна на водещите ревматолози и експертите от НЗОК, посочва се в становище на организацията.
Не така стоят нещата обаче с достъпа до лечение с биологични медикаменти при хората с ревматоиден артрит и псориатичен артрит. Според пациентската организация достъпът на хората с тези заболявания до съвременно и щадящо лечение е на твърде късен етап от развитие на заболяването.
За основа на критериите за достъп са поставени остарели критерии на Американския колеж по ревматология от 1987 г., подчертават от организацията. Същевременно има критерии от 2010 г., разработени съвместно с Европейската лига за борба с ревматизма (EULAR).
В тях са заложени препоръки за ранна диагностика на ревматоидния артрит и по-ранно включване на биологичното лечение с цел да се предотвратят структурните увреждания на костите, ставите и съединителната тъкан и бързата инвалидизация на пациентите.
Пациентската организация посочва, че НЗОК не е взела под внимание и искането за по-кратък период на провеждане на лечение със стандартни медикаменти преди започване на лечението с биологични средства на пациентите с ревматоиден артрит и псориатичен артрит.
Основно искане на организацията е и да се премахне противоречието между изискванията в наредбата за броя прегледи при специалист (2бр. за една година) и изскванията в критериите за лечение с биологични медикаменти (4 бр.за една година).

Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД