Да не се бъркат пръстовите отпечатъци в болницата с криминалистиката, съветва министър Москов

Да не се бъркат пръстовите отпечатъци в болницата с криминалистиката, съветва министър МосковСнемането на биометрични данни за генериране на уникален цифров код на входа на болницата или в аптеката не трябва да се бърка с криминалистиката, заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той уточни, че никой няма да взема пръстов отпечатък с мастило на пациента като по филмите и е време спекулациите по този въпрос да спрат.
Според министъра уникалният идентификатор е трябвало да се въведе отдавна, защото "от години сме свидетели как в здравната система се извършват огромно количество злоупотреби с публичните пари".
По неговите думи това е най-евтината и сигурна, а и лесна за въвеждане система, чрез която да се стопира източването на Националната здравноосигурителна каса чрез фалшиви хоспитализации и надписване на лекарства.
Идеята е пациентът сам да контролира собствените си пари, които е платил под формата на здравни вноски.
Така по-малко от 400-те хил. лв., колкото ще струва необходимият за осъществяването на идеята софтуер, ще „охранява“ 3-те млрд. лв. за здраве.
Той успокои, че нововъведението няма да засегне личната сигурност на гражданите, тъй като пръстов отпечатък няма как да се открадне. За ефективността на иновациите от този род говори и как вече отключваме телефоните си с палец. Москов даде пример как в Барселона чрез биометрични данни се влиза в градския транспорт и в някои музеи.
Очаква се на днешното заседание Надзорният съвет на НЗОК да обяви конкурса за обществена поръчка, чрез който ще бъде избрана фирмата-изпълнител на проекта.
Във връзка с дебата по "данък вредни храни“ медикът посочи, че продуктите от първа необходимост няма да бъдат облагани. Тук става дума за хранителните стоки, съдържащи 4 групи съставки – сол, захар и подсладители, кофеин и таурин и хидрогенирани мазнини.
За тях има безспорни медицински доказателства, свързани с повишения риск от сърдечносъдови и други заболявания и са не по-малко вредни от цигарите.
В 11 европейски страни има такива механизми за финансово облагане на вредни вещества, но въведената у нас система ще е по унгарски модел, поясни Москов.
Събраните от ставката средства пък ще бъдат разходвани по три пера - майчино и детско здравеопазване, ремонт и строеж на спортни зали в училищата и кампании за цялостна промяна на храненето сред малчуганите.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД