Огромен тумор отстраниха чрез сложна операция в „Софиямед”

Огромен тумор отстраниха чрез сложна операция в „Софиямед”Изключително сложна операция по отстраняването на огромен тумор в областта на рамото и шията извършиха ортопедите на УМБАЛ „Софиямед“.  Интервенцията е извършена на 65-годишен пациент, който е препоръчан за операция още преди 2 години, съобщиха от лечебното заведение.
Пациентът дойде на преглед при мен преди 2 години, когато и за първи път го насочих за операция.Поради някакви причини обаче той отложи операцията за по-късен етап и така до преди няколко дни, когато отново се обърна към мен. Разположението на тумора в непосредствена близост до шийният отдел на гръбначния стълб и лявата раменна става беше довел до почти пълно обездвижване на въпросните структури. Образуванието беше с още по-големи от преди размери - 25х20см, по-голям от грейпфрут, и нашата намеса вече беше наложителна. Предстои да изчакаме хистологичното изследване, което ще покаже дали туморът е доброкачествен или злокачествен, коментира проф. д-р Любен Стоков, извършил операцията заедно с екипа на д-р Бисер Бончев, завеждащ отделение по ортопедия и травматология в „Софиямед“.
Операцията е продължила около 3 часа, а туморната формация тежи почти 3 кг.
Интервенцията беше изключително сложна, тъй като туморът беше в близост до важни кръвоносни съдове и нерви, които трябваше да внимаваме да не засегнем. Туморната формация беше образувала нещо като гърбица, насочена нагоре, назад и напред в шийно-раменната област и мъжът беше със силно ограничени движения, възпрепятстващи възможността му дори да се облича самостоятелно. Моят съвет към пациентите е, когато става дума за подобни образувания, да се подлагат на оперативно лечение навреме, тъй като често пъти има възможност доброкачествения тумор да се превърне в малигнена (злокачествена) формация, уточнява ортопедът проф. Стоков, който вече оперира и в болница „Софиямед“.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД