В БЛС не са разглеждали идеята за криминализиране на укриването на болести

В БЛС не са разглеждали идеята за криминализиране на укриването на болестиБЛС не е настоявал за криминализиране на укриването на заразно заболяване, а неговият Управителен съвет изобщо се е занимавал с този въпрос. Това каза в интервю за БНР председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев, по повод искането за въвеждане натази мярка, отправено преди дни от неговия заместник д-р Галинка Павлова. Нейното изказване предизвика недоволство сред пациентските организации.
Д-р Грозев отбеляза, че най-вероятно обаче трябва да се помисли за някаква форма на споделяне от страна на пациентите, че те имат такова заболяване. По думите му има много хора, които не знаят, че са болни. Той напомни, че особено в ситуацията с хепатитите немалък процент от това коварно заболяване е безсимптомно и пациентът изобщо не знае че е носител на такъв вирус. Така че тук не може в никакъв случай да се говори за криминализиране, пациентът не е виновен за това нещо.
Но, разбира се, при дадени обстоятелства, тогава, когато аз знам, че притежавам такъв вирус и че той е вреден както за мен, така и за околните, разумното и правилното е аз да споделя със своя лекуващ лекар, с оператора си, защото по този начин ще предпазя и него, но ще предпазя и огромната част от пациентите в последствие, които може по независещ от тях начин да бъдат заразени с подобно нещо на базата на това, че аз съм скрил своето заболяване. Това се нарича морал, коментира д-р Грозев.
Председателят на БЛС също така заяви, че ако пациентът не сподели с лекуващия го специалист за своето заболяване, може да постави и своите близки в опасност от заразяване.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД