В САЩ лекарствата са в пъти по-скъпи от тези в Европа

В САЩ лекарствата са в пъти по-скъпи от тези в ЕвропаЦените на 20-те най-разпространени в САЩ лекарства са средно три пъти по-високи от тези във Великобритания, сочи доклад, поръчан от Reuters. За двайсетте лекарства, включени в изследването, отиват близо 15% от разходите за фармацевтични продукти през 2014 г.
Учени от университета в Ливърпул, Великобритания, са установили, че цените на лекарствата в САЩ са значително по-високи не само спрямо Обединеното кралство, но и от останалите европейски държави. В добавка, разликата в цените с Бразилия е 6 пъти, а с държавата, където продуктите за лечение са най-евтини – Индия – 16 пъти.
В САЩ, където цените на лекарствата се определят на пазарен принцип, те са много по-скъпи отколкото в държави, чиито правителства пряко или косвено контролират медицинските разходи. Това превръща Щатите в най-печелившия пазар за фармацевтичните компании и поражда критики, че американците субсидират чуждите системи на здравеопазване.
По-конкретно цените на най-масовите лекарства в САЩ са скочили със 127% за периода 2008 г. - 2014 г., при едва 11% ръст на стоките в потребителската кошница.
В същото време в Европа производителите на лекарства се оплакват от понижаване на цените на продуктите им вследствие на по-малките разходи за здравеопазване на националните правителства, резултат от мерките за икономии след финансовата криза.
Според Асоциацията на американските производители на фармацевтични продукти (PhRMA) сравненията с други държави са подвеждащи, защото не отчитат намаленията в цените за американския потребител, възможни заради преговорите със застрахователите. Тези отстъпки могат да свалят до два пъти цената на лекарствата. При все това подобна политика се наблюдава и в други държави, например Великобритания. Освен това PhRMA посочва, че 90% от рецептите, издавани на пациентите, са за много по-евтините генерични лекарства. Във Великобритания този дял е около 70%, но в останалата част на Европа е доста по-нисък.
Изследването заключава и че разликите в цените на базираните на антитела лекарства за третиране на болести като рак и ревматоиден артрит са доста по-малки.
Последният случай, който предизвика обществен скандал в Щатите, бе решението на фармацевтична компания да вдигне цената на старо лекарство срещу паразитни болести от 13.50 долара на 750 долара за хапче. Същото лекарство на друга компания във Великобритания се продава за 43 пенса (66 цента).
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД