Системата с пръстовите отпечатъци ще заработи през първата половина на 2016 г., прогнозира зам.-министър

  Системата с пръстовите отпечатъци ще заработи през първата половина на 2016 г., прогнозира зам.-министър
Пръстов отпечатък не означава това, което гледаме в „От местопрестъплението“. Това означава идентификатор, който кодира 19 или 13-цифров код. И с този код всеки пациент дава разрешение на касата да харчи пари, които той е внесъл като свои здравноосигурителни вноски. И вместо да ме карате да помня 19 цифри, аз си нося тези цифри с мен. Това обясни зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков пред журналисти днес във връзка с решението на НС на касата
да подкрепи идеята за въвеждане на пръстови идентификатори при хоспитализация и за лекарства по каса. Това е толкова просто и го има в толкова държави по света. Никой никога не е имал идеята, че става въпрос за онова, което гледаме в криминалните филми, допълни зам.-министърът. По думите му, има идея системата за идентификация да важи за всички сектори на здравеопазването, за да може НЗОК да упражнява сериозен контрол.
Според д-р Шарков устройствата за пръстовите отпечатъци не са скъпи и струват между 30 и 70 евро. Той прогнозира, че системата ще заработи през първата половина на 2016 г. Миналата седмица здравният министър Петър Москов пък бе по-конкретен – по неговите думи, тази система трябва да заработи до края на януари.
Заради недостига на ваксини за имунизация и реимунизация на децата е възможно България да направи поръчка заедно с Румъния, припомни д-р Шарков и друга лансирана преди няколко месеца идея. Той уточни, че тепърва ще се водят разговори в тази насока с румънското здравно министерство. По думите му, в края на месец ноември се очаква представители на МЗ в Румъния да посетят нашата страна.
Не става въпрос само за ваксини, а за създаването на една общност в лекарствената политика. Това е дългосрочна визия, защото има няколко фармацевтични фирми, които гледат на нас като на малък пазар. Това е възможност да избегнем един такъв поглед върху България, който за мен неразбираем. Защото и у нас има пациенти, както навсякъде, заяви зам.- министърът и увери, че има практика по света няколко държави да се обедняват в общ пазар.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД