Забележка
  • Lack of access rights - File '/images/News/bls.jpg'
  • Lack of access rights - File '/images/News/bls.jpg'

Наказателна отговорност за укриване на заболяване иска БЛС

Наказателна отговорност за укриване на заболяване иска БЛС
Съсловната организация на лекарите ще настоява в нашето законодателство да бъде предвидена наказателна отговорност за укриването на заболяване. Това заяви зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова на пресконференция в столицата по повод старта на национална скринингова кампания за хепатит В и С сред работещите в ЦСМП в страната. Не може един човек да знае, че е вирусоносител, и да не съобщава този факт при постъпването си в лечебно заведение, защото това е безотговорно поведение, което поставя в риск лекарите и всички медицински специалисти, допълни още д-р Павлова.
По нейните думи предстои БЛС да проведе необходимите юридически консултации по този въпрос и в същото време ще настоява държавата да осигури достатъчни количества експресни диагностични тестове, необходими в случаите, когато пациентът е в невъзможност да съобщи за опасни заболявания като хепатит В и С и ХИВ-инфекция.
Тези скринингови изследванияне бива да остават единствено кампания, а да дадат началото на цялостна политика за превенция и опазване на здравето на лекарите, коментира още д-р Павлова и добави, че е напълно логично такъв скрининг да се провежда сред медиците на всеки 6 месеца.
Друго предложение е работодателите да осигурят допълнителна застраховка на лекарите и останалия персонал, който работи в условия на висок професионален риск, така че освен на качествени предпазни средства, медицинските специалисти да могат да разчитат и на такава застраховка. Зам.-председателката на БЛС оцени високо декларираното намерение на МЗ да финализира процедурата по включване на лекарствените продукти за безинтерфероново лечение на хепатит С инфекцията в позитивния лекарствен списък, защото по този начин се създава реална възможност болни, които до този момент са били лекувани без резултат, да получат навреме една високоефективна животоспасяваща терапия.
Кампанията, която стартира днес, включва изследването за носителство на вирусите на хепатит В, С и ХИВ на лекари и останалия персонал в ЦСМП в страната, както и в някои лечебни заведения, като общият брой на включените в нея ще бъде около 6000 души. Кампанията се подкрепя от БЛС, Научното дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография и Националната асоциация на работещите в спешната помощ в България, стана ясно още на пресконференцията днес. Това е една много добра инициатива, защото е добре известно, че лекарите като професионална група са изложени на много висок риск от тези заболявания, заедно с полицаи, пожарникари и работещи в местата за лишаване от свобода, коментира председателят на гастроентерологичното дружество проф. Крум Кацаров. По неговите думи най-висока оценка заслужава и фактът, че у нас вече имаме първите навреме открити и излекувани пациенти с хепатит С, благодарение на възможността да прилагаме модерните безинтерферонови терапии.
По приблизителни данни близо 500 000 са у нас носителите на хепатит В и С вируси, като повечето от тези хора не знаят и дори не подозират това. В същото време по статистика на СЗО не по-малко от 2% от медицинския персонал в света се инфектира с тези вируси всяка година във връзка с изпълнението на преките си служебни задължения.


„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД