В бюджета на НЗОК за следващата година трябва да бъдат предвидени над 130 млн.лв. повече

В бюджета на НЗОК за следващата година трябва да бъдат предвидени над 130 млн.лв. повечеВ бюджета на НЗОК за следващата година трябва да бъдат предвидени над 130 млн.лв. повече, с които да бъдат платени просрочените задължения към западните здравни фондове. Такова становище ще изпрати Надзорният съвет на касата до парламента. Решението за това е взето на днешното заседание на надзора, на което беше разгледана ситуацията с дълговете на НЗОК.
Представителят на пациентите в Надзорния съвет д-р Станимир Хасърджиев каза, че според анализите на касата сборната сума от просрочените задължения към западните фондове за 2015 и 2016 г. ще бъде 130 млн. лв.
Той също така поясни, че се предполага приблизително с толкова да бъде увеличен бюджетът на касата през следващата година. „На практика това означава цялото увеличение да бъде изядено от стари задължения ако не се намери друго решение. За нас единственият вариант е тази сума да се подсигури допълнително, заяви той. Според него ако не се намерят средства, за да се платят задълженията има опасност западните фондове да съдят НЗОК.
Междувременно от думите на д-р Хасърджиев стана ясно, че на днешното заседание не е разглеждано искането на БЛС и лечебни заведения касата да плати надлимитната дейност на болниците. Такава точка бе включена в дневния ред, но в последствие отпадна. Мотивите на надзорниците са, че това е въпрос, по който Надзорният съвет няма как да се произнесе. Има постановление на Министерски съвет. Не е разглеждано, защото няма основание да се разглеждат подобни искания. Надзорният съвет се съобразява изцяло със закона, обясни  д-р Хасърджиев.


„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД