НС на НЗОК одобри идеята за пръстови отпечатъци в болниците

НС на НЗОК одобри идеята за пръстови отпечатъци в болницитеНадзорният съвет на НЗОК подкрепи идеята на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов за въвеждане на пръстови идентификатори на пациентите при хоспитализация в болниците и закупуване на лекарства, реимбурсирани от касата. На днешното си заседание надзорът взе решение да се направи анализ по какъв начин може да се усъвършенства настоящата система с електронни четци за личните карти.
Пред журналисти представителят на пациентите в Надзорния съвет д-р Станимир Хасърджиев коментира, че разходът на болниците за закупуването на четците е бил е бил око 1,4 млн. лв. Още през първия месец от въвеждането на системата спестяванията на месечна база са за около 1,5 млн. лв. Общите спестявания за годината от въвеждането на системата са за около 10 млн. лв. Т.е финансовият ефект за НЗОК го има. Истината обаче е, че дори тази система за идентифициране с лична карта за съжаление се заобикаля. Всички знаем установената практика за събиране на лични карти от пациентите, копия на лични карти и ред други изкривявания на системата. Очевидно системата трябва да се усъвършенства още повече, за да се преустановят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани, заяви той. По думите му въвеждането на система с пръстов идентификатор се смята за един от най-евтините варианти за затягане на контрола. По какъв начин обаче ще стане това, все още ще се уточнява технически. Според него системата с електронните четци може да бъде надградена. 
Д-р Хасърджиев също така коментира, че не става въпрос за събиране на пръстови отпечатъци и хората трябва да бъдат спокойни. Той отбеляза, че това е идентификация, чрез биометрични данни, която се използва за много различни електронни устройства. По думите му подобна система е позната и в други страни по света и има добре разписани алгоритми, как точно може да става идентификацията.


„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД