Лечението на пострадали от катастрофи е недофинансирано с до 89%Лечението на пострадали от катастрофи е недофинансирано с до 89%Дружеството на анестезиолозите в България подготвя предложение до МЗ и Министерски съвет да бъде променен начинът на финансиране на лечението на пострадали от пътно-транспортни произшествия. Това съобщи на пресконференция във ВМА днес председателят на дружеството и началник на академията проф.
Николай Петров. Вариантите да бъде решен проблемът са няколко – чрез допълнителни клаузи към съществуващи застраховки, чрез някакъв нов вид застраховки и/или чрез формиране на специален фонд за лечение на пострадали от ПТП, поясни проф. Петров.
Травматизмът не е болест, а увреждане, и огромните разходи за лечение, които той генерира, не би трябвало да тежат на лечебните заведения, нито да се покриват от сумите, които здравноосигурените лица заплащат като вноска към НЗОК, изразиха мнение участниците в пресконференцията днес – ръководители на най-големите реанимации у нас. В момента недофинансирането на един пациент, пострадал в ПТП и лекуван в реанимация у нас, достигат 89%, а годишните разходи за лечение надвишават 23 млн. лв., сочат разчетите на анестезиолозите.


„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД