Лекари настояват за актуализация на бюджета на НЗОК

Лекари настояват за актуализация на бюджета на НЗОКТрябва да бъде приет нов механизъм за заплащане на целия обем от отчетената надлимитна дейност за реално извършено лечение от болниците за 2015 г. Това се казва в становище на Българската болнична асоциация (ББА). Писмото на организацията е изпратено до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов и председателя на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев. Поводът е задълбочаващият се проблем със заплащането на надлимитната дейност на лечебните заведения. Според болничната асоциация ако не бъде намерен нов механизъм за заплащане дългогодишните проблеми в системата на здравеопазването ще се задълбочат.
В писмото се отбелязва, че ББА подкрепя призива на БЛС, пациентските организации и други болнични асоциации за изплащането на изработената над определения лимит дейност. От там настояват да се актуализира бюджета на НЗОК, за да бъдат изплатени задълженията на касата към болниците. Отправя се и искане за отпадане на  методиката за финансиране на дейността на лечебните заведения, изработена от предишното управление на НЗОК. Според ББА тази методика ограничава правото на избор на пациента, връща старата система на бюджетно финансиране и „убива“ конкуренцията между лечебните заведения. Наше дълбоко убеждение е, че тази методика дърпа назад цялата реформа в българското здравеопазване, се казва още в писмото.
В становището се заявява, че отказът за изплащане на реално извършено лечение на пациенти в българските болници с основание, че финансирането на това лечение е извън ограничителни бюджети, е крайно несправедливо. Членовете на ББА отбелязват, че не може да има лимит, когато има страдащи хора, търсещи лечение. Според тях лимитите водят до  тежко накърняване на и без това намаленото доверие на гражданите към българската здравна система.
От ББА казват, че нямат нищо против да се въведе строг контрол при хоспитализацията на пациенти и подкрепят всяко едно предложение за това.  В писмото се обръща внимание на факта, че в огромната си част, натрупаните задължения на НЗОК към лечебните заведение за т.нар. надлимитна дейност се дължи на спешно приети и вече лекувани пациенти. „Болниците, отдавна са въвели листи на чакащи за планово лечение и оперативни интервенции, за да се вместят във формираните бюджети, макар това да не е в интерес на техните пациенти”, се заявява още в становището до институциите.
Собствениците и мениджърите на частни болници в България, в частност членовете на Българска болница асоциация, приветстват всички мерки, които биха довели до положителни промени за повишаване на качеството на здравеопазването, биха улеснили достъпа на населението до медицински грижи и биха позволили на лечебните заведения да се развиват в името на по-доброто лечение на българските пациенти.


„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД