Към момента надлимитната дейност на лечебните заведения е 31 млн. лв.Ministyr moskovВ здравната каса има информация за извършена надлимитна дейност. Тя обаче не е фактурирана, тъй като не може да се фактурира дейност, която е извън годишните стойности на лечебните заведения. Това заяви днес пред журналисти управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов.
На 12 октомври ще предложа на Надзорния съвет в оставащите три месеца да проверим цялата надлимитна дейност на всички лечебни заведения, за да видим дали тази дейност е реално извършена“, информира той и уточни, че касата иска да провери лечебните заведения не само по документи, а да използва и други методи, като например анкетния.
„И ако някой пациент се окаже, че не е бил в лечебното заведение, ние съответно няма да броим това към надбюджетната дейност, обясни той.
Не стана ясно обаче защо касата ще прави тази проверка, след като надлимитната дейност няма да се плаща. Управителят на НЗОК съобщи, че към момента надлимитната дейност на лечебните заведения е 31 млн. лв. и потвърди думите на министъра, че тя няма да бъде платена. При сега действащата нормативна база това е абсурдно, защото няма на какво да се позовем. Касата не може да плати, каза д-р Комитов. Ако пък се реши тази дейност да бъде платена, то решението няма да бъде на НЗОК, а на „по-високо ниво“, стана ясно от думите му.
Управителят на касата коментира и идеята за контрол чрез пръстов отпечатък на пациента с думите: Според мен това е една по-добра форма и с по-голяма вероятност можем да контролираме процеса на хоспитализация и дехоспитализация на пациентите.


„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД