Касата ще завърши годината с минус от 40-45 млн.лв.


Касата ще завърши годината с минус от 40-45 млн.лв.Директорите на болници, отчели надлимитна дейност, ще получат санкции, а не плащане. Това стана ясно от думите на зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков. Той посочи, че такива суми не могат да бъдат платени, защото това би било в разрез с издаденото от правителството постановление. Самият нормативен акт, който беше обжалван и беше потвърдено от съда, че няма никакви проблеми, не дава възможност да бъдат изплатени тези средства. Казва се, че в рамките на договореното е и изпълнението. Ако аз съм направил допълнителни неща и те не са били договорени с мен, но аз искам да ми ги платят, касата няма правно основание да го направи. Ако директорът или някой друг си е позволил да го направи, трябва да има някакви санкции срещу него. Никой няма да му прости, защото е неправомерен разход, коментира зам.-министърът.
По думите му, плащане на надбюджетни суми може да има само при евентуална актуализация на бюджета и ново постановление на правителството. Но към настоящия момент това просто не може да стане, заяви той.
Д-р Пенков информира още, че се очаква касата да завърши годината на минус от около 40-45 млн. лв., което представлява малко над 1% от бюджета й и се дължи на преразход в перото за лекарства. Там имаме повишено потребление. И много по-малко от болнична помощ. Болничната помощ почти е на нула в момента, посочи зам.-здравният министър.
Той прогнозира също така, че през следващата година бюджетът на НЗОК ще бъде увеличен с около 80 млн. лв. Част от причините за това, по думите му, е увеличаването с 5% на вноската на държавата в бюджета на касата, както и очакваното повишаване на максималните осигурителни прагове.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД