57 души са получили органи от началото на годината досега57 души са получили органи от началото на годината досегаЧакащите за трансплантация у нас варират постоянно между 1000 и 1200. На практика биха могли да бъдат повече, тъй като има пациенти, които не са добре информирани за възможността за лечение чрез трансплантация, отбеляза изпълнителният директор на Агенцията по трансплантации д-р Марияна Симеонова.
Тя уточни, че към момента от началото на годината органи са получили 57 души, част от тях – от живо донорство, а останалите – от трупни донори. Общият брой на донорските ситуации от януари 2015 г. досега пък е 13.
Нагласата към донорството у нас вече е променена, заяви началникът на клиниката по трансплантации в Александровска болница проф. Емил Паскалев и отбеляза, че това в голяма степен се дължи на кампаниите в тази посока.
„Още повече, резултатите от трансплантациите като брой и като качество, увеличаването на трансплантираните пациенти също подкрепя това нещо. Това е един огромен хуманен акт, който наистина прескача смъртта, посочи той.
Проф. Паскалев обаче констатира, че страната ни все още е далеч от постигнатото в това отношение в други държави. България е държава с около 7 млн. население, имаме 550 пациенти с бъбречна трансплантация. Една съседна на нас държава, която е Сърбия и не е европейска, има с 50% повече бъбречнотрансплантирани пациенти. Една Хърватска, която влезе далеч по-късно от нас в ЕС, има два пъти и половина повече бъбречнотрансплантирани пациенти, при положение, че тя е с около 4,5 млн. население, отбеляза той и посочи, че държавата трябва да помага целенасочено в тази област с активни мерки.
В качествено отношение ние не отстъпваме на европейските специалисти, но изоставаме в количествено отношение, уточни пък председателят на Националната асоциация на трансплантираните Боян Грънчаров.
Един от най-сериозните проблеми, свързани с донорството, е неинформираността, посочи  д-р Симеонова. Това са хора, които са починали, хора в мозъчна смърт и те така или иначе са си отишли. Но не можем да искаме без техните близки да са информирани и без хората да знаят за това – защото никой не очаква, че може да му се случи – да имат мнение и да го изразят. И голяма част от хората, които си отидоха от този свят и дадоха живот на други хора са споделили пред близките си, че те биха желали, ако такова нещо им се случи, да спасят някого, коментира тя.


„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД