Подобряват чрез проекти достъпа до психични услуги у нас


Подобряват чрез проекти достъпа до психични услуги у нас24 договора по проектни предложения на болници, сдружения и общини на стойност 5 милиона евро по програма "Инициативи за обществено здраве" е сключило Министерство на здравеопазването. Част от тях са предвидени за подобряване на достъпа до психични услуги у нас.
До април 2016 г. Центърът за защита правата в здравеопазването ще разработва проект, насочен към идеята да се премахне стигмата за психично болните, обясни председателят на организацията д-р Стойчо Кацаров.
Екипът му ще стартира със социологическо проучване, на базата на което експертите психиатри ще се опитат да променят нагласата на обществото да гледа на психичноболните "като на престъпници". Така всички ние ще проумеем, че тази група граждани са хора като нас, които боледуват от нещо, но това не ги прави по-лоши или по-опасни от всеки един от нас, изтъква д-р Кацаров.
С помощта на 24-те проекта ще ремонтират и оборудват болнични зали, ще се осигурят нови услуги за психичното здраве, ще се подобри качеството на грижите за деца с различни заболявания, както и сексуалното здраве в рисковите и уязвими групи.
С останалия бюджет в размер от около 10 милиона евро ще се дооборудват неонатологичните отделения в страната, поясни пред националното радио зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски.
Те ще бъдат оборудвани с кувьози, ехографи за майчино здравеопазване, 3D и 4D ехографи, респиратори и други.

Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД