И сръбските лекари искат да напуснат страната си


И сръбските лекари искат да напуснат страната сиНад 75 на сто от работещите в здравната система в Сърбия са обмисляли варианта да напуснат страната. Тези шокиращи данни бяха оповестени от д-р Мая Кръстич, която участва в изследването Миграцията на работещите в здравната система в страните от Западните Балкани - анализ за причините, последствията и политиката.
През 2011 г. общо 1188 сръбски лекари са работили в чужбина. Икономическите причини влияят най-много върху решението за напускане на страната и миграцията. Резултатите от проучването показват, че над 75 на сто от лекарите са обмисляли варианта да напуснат страната - някога или неотдавна. Този процент е още по-голям при младите до 35 години - 81 на сто, подчерта д-р Мая Кръстич.
Тежката икономическа ситуация, ниските заплати, неудовлетвореността от работното място и липсата на перспектива са основните причини за намерението на лекарите да напуснат страната.
Доброто заплащане, социалните придобивки, професионалното обкръжение, възможността за развитие, съществуването на медицинска апаратура, която е необходима за съвременните процедури, стабилността на работното място, както и организацията и реда в държавата, са сред основните причини, които привличат лекарите да заминат в чужбина.
Доктор Мая Кръстич съобщи, че след 2012-та година Сръбската здравна камара е издала над 2000 уверения на местни лекари за „добра репутация“. Само от началото на годината в Белград са издадени 250 уверения на лекари за работа в чужбина. Кръстич обаче уточни, че няма точна статистика колко точно сръбски лекари са напуснали страната.
През 2014 година общо 2644 лекари са били без работа в страната.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД