Фармацевти обжалват отстъпките за лекарства


Фармацевти обжалват отстъпките за лекарстваФармацевтичните компании, които имат уникални лекарства, плащани от здравната каса, са подали документи за 20% отстъпка от цената до крайния срок, който беше 28 септември.. Засега не е ясно дали НЗОК ще продължи да плаща всички 540 медикамента, които е покривала досега, тъй като някои фирми биха могли да изтеглят част от продуктите си заради прекалено ниската цена.
Според приетите през лятото поправки в Закона за здравното осигуряване фармацевтичните компании вече няма да получават заплащане от касата за продукти, които са сами в лекарствена група, ако не й предоставят допълнителна отстъпка. Наредбата за отстъпките обаче съдържа много неточности и членовете на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, която обединява чуждестранни фармацевтични концерни, производители на оригинални лекарства, се подготвят да я обжалват. Това обаче не значи, че ще спрат да работят с касата или да изтеглят продуктите си.
Деян Денев от ARPharM дава такива разяснения: Отстъпката от 20% тази година се дава не върху цената на производител, а върху цената на дребно, която включва надценки на дистрибутор, на аптека и ДДС. Така компаниите ще трябва да дадат средна отстъпка не 20%, а поне 27-28%“. „Той припомня, че в документа има текст, че отстъпките през следващата година не могат да бъдат по-ниски от предишната. "Сега отстъпката обаче не е процент от цената, а процент от оборота. Какво ще се случи, ако средствата, които касата е заплатила, рязко намалеят, пак ли ще се плаща същият обем, отбелязва Денев.
Той отбелязва, че евентуалното обжалване не означава, че индустрията не иска да сподели риска от нарастването на разходите, и затова въпреки юридическите несъответствия и многото въпроси компаниите са подали заявления. Фармацевтичните компании обаче потвърждават желанието си да дадат своя принос към лекарствената терапия на пациентите в рамките на реално договаряне, а не на административно наложен акт.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД