Един от всеки 25 българи с диабет е без диагноза или адекватно лечение

Един от всеки 25 българи с диабет е без диагноза или адекватно лечение15% от пациентите с диабет тип 2 у нас приемат инсулиновото лечение като смъртна присъда, а близо 80% от всички диабетици признават, че изпитват силен страх от заболяването си и вярват, че то променя изцяло живота им. Тези данни от проучване за нагласите към диабета представи днес доц. Малина Петкова, преподавател в Медицинския факултет на СУ „Климент Охридски“. В допълнение тя посочи, че 60% от участвалите в проучването определят заболяването като социално значимо и го поставят по този показател на второ място след рака.
Над 500 000 души у нас на възраст между 20 и 79 години са с диабет, по данни на Световната диабетна федерация, но реалният им брой вероятно е много по-голям, допълни доц. Петкова и уточни, че за съжаление много хора не са изследвали кръвната си захар, въпреки че по принцип са задължени да го направят при личния си лекар в рамките на годишния профилактичен преглед.
В практиката си съм се срещала с пациенти с нива на кръвната захар над 20 mmol. Те нямат изразени симптоми, никога не са ходили на лекар, но болестта им е налице и е само въпрос на време да се появят усложненията й, коментира още ендокринологът. Според нея притеснителен е фактът, че обществото ни все още е подвластно на много страхове, предразсъдъци и митове за диабета, които са една голяма преграда пред по-адекватния подход към заболяването и формирането на работеща политика за ранна превенция на усложненията му. Още по-необяснимо е според доц. Петкова, че хора с ясно изразени рискови фактори като наднормено тегло и затлъстяване, наследствена обремененост и високи нива на стрес просто се страхуват да се изследват и лекуват, особено ако става въпрос за инсулинотерапия.
Един от всеки 25 българи с диабет няма поставена диагноза или не получава адекватно лечение, бе съобщено още днес. Причините според специалистите са много – нежелание от страна на болните, безотговорно поведение спрямо собственото здраве, недобра координация между личните лекари и ендокринолозите в доболничната помощ, липса на проследяване.
С огласяването на данните от проучването днес бе даден стартът на национална информационна кампания под мотото „Да говорим открито, да живеем на светло“. Тя ще продължи до края на ноември, а замисълът й е да промени обществените нагласи от мълчание и страх към откритост и изоставяне на предразсъдъците, информира Йерун Вайтес, представител на фармаиндустрията, която подкрепя проекта. Програмата на кампанията включва прожекции в киносалоните на петте най-големи града на информационен видеоклипи поредица от инициативи в цялата страна.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД