Дружеството на кардиолозите иска онлайн картиране на високорискови пациенти

Дружеството на кардиолозите иска онлайн картиране на високорискови пациентиДружеството на кардиолозите в България ще предложи да бъде осигурено европейско или държавно финансиране на проект за онлайн картиране на високорискови пациенти. Това заяви пред председателят на ДКБ доц. Васил Велчев. По неговите думи този подход ще създаде възможност всички общопрактикуващи лекари да получат помощ от университетски преподаватели за техни пациенти, които не са в толкова влошено състояние и може да им се помогне по най-добрия начин с всички средства на съвременната медицина.
Доц. Велчев категорично подкрепи становището рутинно да бъде изследван „лошият холестерол“ - LDL, защото неговото проследяване дава ясен отговор на въпроса дали се постига резултат от лечението. По време на кръгла маса в Народното събраниетова становище бе изразено от водещи български кардиолози.
Това не е скъпо и би имало голям ефект. Всъщност, когато сме изследвали само общия холестерол, сме свършили половината работа, дали лечението е имало ефект, ще проличи от това дали и доколко са се понижили нивата на лошия холестерол, коментира кардиологът. 
Според него първият проблем, с който се опитват да се преборят държавите от ЕС, е да намалят сърдечносъдовите заболявания при хора, които са в активна възраст. Защото тези хора струват не само пари на касата, индиректните загуби като дълго отсъствие от работа и тежестта за семейството в тези случаи са 7 до 10 пъти повече от това, което е изразходвала здравната система. Така че фокусът е да се откриват рано пациенти, които имат рискови фактори – това са тежките дислипидемии, хората с наследствена обремененост, а така също да се работи активно за отказване от тютюнопушенето, каза още председателят на ДКБ. В допълнение той припомни добре известния факт, че здравословното поведение се формира още в детството и е дълг на родителите да научат децата си, че здравето е ценност и за да го запазят трябва да се хранят правилно и да спортуват.
Част от кампанията за популяризиране на Световния ден на сърцето е и инициативата в официалната страница на ДКБ във Фейсбук „Лице на здравото сърце”. Там всеки, който желае може да изтегли картата с маршрута на „здравото сърце”, да се снима с нея, да я качи в своя профил и в страницата на ДКБ, и по този начин да стане „лице на здравото сърце”. Десетки последователи, сред които и нашата спортна гордост Тереза Маринова,  вече са лица на кампанията във Фейсбук, която продължава, за да може каузата на Дружество на кардиолозите в България да достигне до колкото се може повече хора.


„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД