България е сред страните-учредителки на Европейска пациентска мрежа

България е сред страните-учредителки на Европейска пациентска мрежаБлизо 200 случая на висок лош холестерол са били насочени за консултация към кардиолог в рамките на скрининг, обхванал 5000 души от няколко региона на страната и проведен от Федерация „Български пациентски форум“ под егидата на Дружеството на кардиолозите в България. Това съобщи Ива Димова от пациентската организация по време на информационно събитие в столицата в навечерието на Световния ден на сърцето 29 септември. Във фокуса на нашите усилия вече втора година попада ранното откриване на фамилната хиперхолестеролемия. В рамките на нашите акции използваме опростен  въпросник, който се използва в Холандия и изследваме нивата на лошия холестерола, каза д-р Димова. В допълнение тя подчерта, че благодарение на този подход страната на лалетата е постигнала 80% ранна откриваемост на заболяването, докато средно за Европа този процент не надвишава 5%. От нейните думи стана ясно, че България е една от 10-те страни-учредителки на Европейска пациентска мрежа на пациентите с фамилна хиперхолестеролемия FH Patient Network и участва в подготовката на декларация с предложения за решаване на  проблемите, свързани със заболяването. Документът ще бъде финализиран в близкия месец и предоставен на всички европейски институции, каза още Ива Димова.
Събитието включваше и кулинарно шоу, в което лекари и пациенти готвиха заедно здравословни ястия. Лекарската гилдия бе представена от кардиолога доц. Иво Петров и ендокринолога д-р Наталия Темелкова.
Лошият холестерол LDL е един много съществен показател за повишен сърдечносъдов риск. Хората, които имат фамилна история за прекаран инфаркт или инсулт, пушачите и страдащите от наднормено тегло трябва редовно да се изследват и да следват стриктно препоръките на личния си лекар и на кардиолога.Средната честота на FH в света е 1:300. Много вероятно е България да се окаже сред страните с по-високо разпространение на заболяването, сочат прогнозите на специалистите.


„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД