Леко се увеличава броят на кръводаряванията


Леко се увеличава броят на кръводаряваниятаСамо 20 на сто от кръводаряванията у нас са действително доброволни. Останалите 80 на сто са т.нар. фамилни кръводарявания. Това сочат данните на Националния център по трансфузионна хематология. Фамилните донори всъщност са принудени да дадат кръв за свои близки и приятели, на които се налага лечение, което изисква кръвопреливане, например операция.
Данните на НЦТХ сочат и леко увеличение на нуждите от кръв и кръвни продукти в страната, а оттам и скок на кръводаряванията. През 2009 г. кръводаряванията в националния център са били 58 071, през миналата година те са вече 61 032.
В страната кръводаряванията са били 148 449 преди 6 години, а през 2014 г. са 169 481. От друга страна - за една сърдечна операция например са нужни средно по 5 единици кръв, т.е. 5 кръводарявания. За трансплантация на бъбрек те са 2-3 средно. Най-много кръв е нужна при пострадали с тежки травми от катастрофи и инциденти, в кардиохирургията, в акушеро-гинекологичните клиники, основно за родилки.
Младите кръводарители на възраст от 18 до 35 години са сред активните анонимни и редовни доброволни кръводарители, сочат данните на НЦТХ. Причината е, че и активността на центъра е насочена към тях, тъй като предимно млади хора отговарят на медицинските изисквания за даряване на кръв. Затова и повечето кръводарителски кампании и акции се провеждат в училища, висши учебни заведения, фирми, бизнес и търговски центрове.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД