Паралелният износ на лекарства е бизнес за стотици милиони


Паралелният износ на лекарства е бизнес за стотици милиониПаралелният износ на лекарства е бизнес за стотици милиони, смятат експерти. Общият пазарен дял на паралелния внос през 2010 г. в ЕС варира от 24% в Дания до 11% в Германия, 10% в Холандия, 7% в Обединеното кралство. Това сочат данните на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA) за 2013 г. Смята се, че паралелната търговия е 10-15% от лекарствения пазар в ЕС.
Според различни анализи на експерти на фармацевтичния пазар около 10 страни в ЕС са засегнати от паралелния износ на лекарства, но най-често споменавани са Гърция, България, Румъния, Испания. Това са страни, в които фирмите продават евтино лекарствата си на държавата или здравните фондове.  Често тези продукти се внасят в Германия - един от най-големите европейски пазари на лекарства, както и Белгия, Великобритания и др.
В България често пациенти съобщават за "изчезването" на едно или друго лекарство от аптеките, а в същото време се оказва, че производителят е доставил предостатъчно количества, за да покрие нуждите на българския пазар. Обикновено причината се крие в паралелния износ. Според някои източници този бизнес у нас възлиза на около 300 млн. лв. годишно, по данни на анализаторската компания IMS Health обаче е около 125 млн. лв. В България по закон от 2007 г. цените на ниво производител са най-ниските в ЕС.


„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД