Здравната каса дължи 146 млн. на чуждестранни осигурителни фондове

Здравната каса дължи 146 млн. на чуждестранни осигурителни фондовеЗдравната каса дължи на чуждестранни осигурителни фондове 146 млн. лв. Това става ясно от отчет за текущото изпълнение на бюджета на НЗОК за 2015 г. към края на месец юли. Той бе разгледан на провелото се вчера заседание на Надзорния съвет. Сумите са дължими по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност на Европейския съюз и правилата за трансгранично сътрудничество.
Представителят на пациентските организации  в надзора д-р Станимир Хасърджиев  обясни, че сумата е дължима от 2007 г. досега. По думите му до сега касата е покривала годишно само просрочените си задължения, които са в рамките на половин до един милион лева. Така се е натрупала и сумата от 146 709 000 лв.  Според него по груби сметки, до края на годината тази сума може да нарасне до над 170 млн. лв. Д-р Хасърждиев добави, че само за първата половина на годината има предявени искове за плащане на 37 млн. лв. от страна на фондовете. Това предполага, че за останалите шест месеца можем да очакваме предявени искове за поне още толкова пари, заяви той.
Въпросът е как тези пари ще бъдат издължени на фондовете и до колко ще се отразят на дефицита в бюджета на НЗОК за тази година, заяви д-р Хасърджиев. Той отбеляза, че според отчета недостигът в края на годината може да е в най-добрия случай около 72 млн. лв. и то ако се приложат всички мерки за ограничаване на разходите  в онкологията и задължителните отстъпки, които фармацевтичната индустрия ще прави. Рано или късно ние тези дължими суми трябва да ги покрием, иначе ще влезем в наказателна процедура, каза представителят на пациентите. По думите му, към тези пари се дължат и големи лихви.
Д-р Хасърджиев разказа, че на вчерашното заседание на Надзорния съвет отчетът не е бил одобрен, защото около изпълнението на бюджета има много неясноти. Надзорниците са възложили на експертите на касата да напишат по-реалистична прогноза за изпълнението на бюджета до края на 2015 г., което да бъде представено пред Народното събрание. Необходимо е също така да се поясни и какви мерки са предприети за ограничаване на разходите и какъв е очаквания резултат от тях.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД