Здравният министър: Терапията на пациенти със социалнозничими заболявания ще бъде финансирана на 100%


Здравният министър: Терапията на пациенти със социалнозничими заболявания ще бъде финансирана на 100%Няма основание здравноосигурените български граждани да имат притеснения във връзка с основния пакет, предназначен за тежките инвалидизиращи, явни медицински последствия върху здравето и качеството на живот. Терапията на пациентите със социалнозначими заболявания ще бъде финансирана на 100% и доболничната и болнична помощ ще бъде гарантирана домоментно, без необходимостта да се доплаща дори и една стотинка.
Това е философията на основния пакет на лечение, залегнал в новия Закон за лечебните заведения, коментира в сутрешния блок на националната телевизия министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.
По негови думи само със здравната си осигуровка хората ще имат добро качество и гарантиран качествен алгоритъм на лечението. Според Москов, ако държим на качествено здравеопазване, то означава след 1-2 години да има ясни резултати за продължителността на живота, отговори за това дали адекватността на терапията е причина да прекарваме живота си в здраве и дали децата ни боледуват повече от европейските.
Министърът беше категоричен, че иска да излезем от порочната система в болниците, в която възнаграждението на лекарите е обвързано с част от стойността на някакъв консуматив и на стойността на клиничната пътека.
Според него няма формална причина много добър професор педиатър да получава 700 лв. и негов колега професор кардиолог да получава 7000 лв. заради цената на клиничната пътека. Това ще се промени с ясна квалификационна скала за заплащане, както е в целия свят.
Текстовете са силни, тежки и водят след себе си много сериозни промени. Това е реформата – да промениш сериозно една система, която изначално не харесва на никого, категоричен беше здравният министър.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД