Пациенти с ревматологични заболявания искат промени в наредбите за диспансеризация


Пациенти с ревматологични заболявания искат промени в наредбите за диспансеризацияЗа промени в наредбата за диспансеризацията и адекватни критерии за достъп до съвременното и щадящо биологично лечение настояват пациентите с ревматологични заболявания.
Представители на три пациентски организации - Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ), Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) и Българското сдружение на болните от болест на Бехтерев (БСБББ) алармираха, че заради новите изисквания за достъп до биологичните препарати на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), влезли в сила през август, пациенти вече са оставени без лечение.
Само за месец комисиите са върнали 133-ма болни, а очакванията са, че оттук нататък нови пациенти за биологични лекарства няма да бъдат допускани. Очаква се около 4 хил. души да останат без лечение.
Пациентските организации обвиняват националния фонд, че се опитва да спести средства на гърба на болните, като прави промени без да се допитва нито до пациентите, нито до лекарите и без да отчита дългосрочните ползи от биологичното лечение. Според тях Касата не е подала и инструкции към лекарите как да изпълняват новите изисквания, което внася допълнителен хаос.
От пресцентъра на Здравната каса коментираха, че новите изисквания за достъп до биологично лечение са обсъждани нееднократно и с пациентските организации, и с ревматолозите, одобрени са от националните консултанти по ревматология и са влезли в сила от 17 август. От институцията обаче не коментираха защо има случаи на пациенти, които са били върнати от експертните комисии и им е отказано лечение преди тази дата, когато би трябвало да важат старите критерии за достъп до биологично лечение, за което съобщи днес Роза Чеглайска от АПРА.

Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД