Д-р Даниела Дариткова: Здравната карта ще даде реална картина на структурата на лечебните заведения


Д-р Даниела Дариткова: Здравната карта ще даде реална картина на структурата на лечебните заведенияИмаме различия със здравното министерство по отношение на промените в ЗЛЗ, но те са само в детайлите. Това каза днес председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. Тя потвърди, че ГЕРБ не са подкрепили идеята всеки лекар да може да управлява лечебно заведение, но подчерта, че окончателно приетите текстове са били подкрепени от всички парламентарни групи, както и от много от медицинските университети.
Тя посочи още, че в окончателния си вариант осигуряването на комплексна грижа и съвместното функциониране на някои лечебни заведения ще бъде пожелателно, а не задължително.
По отношение на здравната карта, на това, че трябва да имаме структура на медицинската помощ, която да позволява равен достъп на населението, по това, че трябва да има контрол върху откриването на нови лечебни заведения, ние по никакъв начин нямаме различия с Министерството на здравеопазването, увери д-р Дариткова.
По думите й, здравната карта ще позволи да се види реалната картина на структурите на лечебните заведения в България и това ще позволи да се планират ресурсите. Тоест, там, където имаме дефицит на кадри, да се инвестира и в лекари и в техника и в материално-техническа база. Големият проблем ще дойде, според мен, там, където имаме голямо струпване на лечебни заведения. Факт е, че изкривяването в последните години направи наистина достъпът на пациентите коренно различен в отдалечените и малки населени места и тези в големите градове, коментира шефката на здравната комисия.
Според нея би следвало, когато се направи здравната карта, да се прецени какъв тип лечебно заведение може да функционира в съответния регион. Не навсякъде ще се налага да се разкрива нова болница. Важното е достъпът на пациентите. Първо, да имат гарантирана спешна помощ, която да осигурява стандартите, за които вече говорихме. Да има достатъчно общопрактикуващи лекари, защото това е първичната медицинска помощ и ние не трябва да вървим само към темата болнична помощ – да има достатъчно специалисти от извънболничната помощ, каза още тя.

„Здравна поща”Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД