Депутат предлага легализиране на медицинската марихуана


Депутат предлага легализиране на медицинската марихуанаНезависимият депутат Велизар Енчев предлага легализация на медицинската марихуана в България и е готов със специален за целта законопроект, обяви той. По думите му конопът ще облекчи живота на хиляди българи с тежки болести.
Народният представител пусна и онлайн петиция в подкрепа на легализирането на употреба на марихуана за медицински цели. За две седмици тя е събрала над 3000 подписа. Енчев подчерта, че веществото вече е разрешено в 24 щата в САЩ и в 19 държави членки на Европейския съюз.
Всеки, който се противопоставя на това, се противопоставя на практиката на развитите страни, посочи депутатът. По неговите думи в този заплетен казус става въпрос за съдбата на хиляди хора, страдащи от различни заболявания, чиито симптоми биха могли да бъдат лесно неутрализирани.
Народният представител заяви, че негови колеги са го убеждавали да не е лице на кампанията, защото това ще срине политическия му рейтинг. Той обаче отбеляза, че за него е по-важно да се облекчат страданията на хората. Според него, ако законът е добре направен, няма да се стигне до злоупотреби.
Според психиатъра д-р Любомир Живков, директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите, медицинската марихуана помага за някои болести, но тя носи и своите странични явления.
Той обясни, че не всеки, който приема медицинската марихуана, развива зависимост, но все пак пациентите трябва да бъдат внимателно съблюдавани.
В края на юни Велизар Енчев отправи питане към здравния министър д-р Петър Москов за легализирането на марихуаната. Въпросът му бе подкрепен от изследвания върху пациенти с множествена склероза, при които марихуаната облекчава симптомите и забавя развитието на заболяването.
Така например орален спрей, който съдържа активната съставка на канабиса тетрахидроканабинол, вече е законно позволен за пациенти с множествена склероза в САЩ, Канада, Великобритания, Нова Зеландия, Германия и Испания.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД