40 000 млади българи са в риск от анорексия и булимия

40 000 млади българи са в риск от анорексия и булимияНе по-малко от 40 000 българи са в риск да се разболеят от анорексия и булимия нервоза. Все повече се увеличава броят на момчетата сред тях.
Това каза Росица Камараш, изпълнителен директор на фондация „Природа и здраве за България”. Преди 95% от болните били момичета, а само 5% момчета, сега това съотношение е 90 към 10.
Анорексията е заболяване, което се развива на психична основа. Страдащите от него спират да ядат, гладуват и губят тегло до неузнаваеми размери, това води след себе си и редица други увреждания. Отново страхът от напълняване е основата и за другото хранително разстройство – булимията. При булимията страдащите поглъщат огромни количества храна, която след това повръщат.
Въпреки по-доброто познаване на болестта обаче се засилва тенденцията на увеличаване на разболелите. Росица Камараш не може да каже от кога се случва това, защото няма статистика, освен това и много от родителите не искат да афишират заболяванията на децата си.
Те не са лигли, те не са глезли - те са изключително нежни и чувствителни, талантливи и интелигентни хора. Те се бунтуват срещу консуматорското общество, безлюбовието и фалша в отношенията. Неслучайно започва да се увеличава и броят на момчетата, някои от които станаха по-нежни от момичетата. Този проблем с нежността, с липсата на внимание, липсата на извънкласни занимания също влияят за увеличаване броя на заболелите. Освен това, ако някой има такова заболяване много често не отива или родителят не води детето си при психиатър или лекар, които ще го регистрират. Много родители и болни тръгват по други лекари, които да лекуват настъпилите заради слабеенето или повръщането поражения върху организма. Трябва да се знае, че в лечението на тези заболявания водещ е психиатърът, защото проблемът е психичен и тръгва от мозъка.
Освен регистър на заболявания като анорексия и булимия няма и национална програма. Сега здравният министър д-р Петър Москов е сформирал работна група, която да проучи и изготви документите за оздравяването и за превенцията и профилактиката на болните с хранителни разстройства. Надеждите са тази група да заработи в началото на септември, а срокът, който е поставен за първите доклади, е края на октомври.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД