Спешни медици не искат сливане на центровете на София и София област

Спешни медици не искат сливане на центровете на София и София областРаботещи в системата на спешната помощ подготвят протестна подписка срещу сливането на центровете за спешна медицинска помощ в София град и Софийска област.
Намеренията на Министерството на здравеопазването за сливането на двата центъра станаха ясни от публикувани на сайта на ведомството нормативни промени.
Вчера министърът на здравеопазването Петър Москов аргументира измененията с това, че ще се повиши капацитета на спешната помощ в София област, тъй като ще бъдат създадени пет допълнителни екипа.
Отделно ще се намалят и административните разходи.
Според д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, никой не е търсил мнението им и за специалистите в сектора тази стъпка е изненадваща.
Пред националното радио Кателиева коментира, че здравното министерство ще направ
и грешка с тази стъпка.
Министър Москов твърди, че ще създаде от 5 лекари и 12 сестри 5 реанимационни екипа. За 5 реанимационни екипа са необходими поне 25 лекари и поне 25 медицински сестри, коментира тя.
Кателиева предупреди, че при сливането ще има отлив на кадри от Софийска област към София град и така на практика спешната помощ в периферията ще се оголи.
Защо се минава към структурни промени, когато има сериозен кадрови дефицит? Структурни промени могат да се правят, когато има излишък на кадри, а не недостиг на кадри. Изведнъж в отпускарския период се спуска тази идея. Защо не се направи това, от което ние имаме най-голяма нужда, ние и пациентите ни, посочи тя.
Според нея реални промени в системата на спешната помощ ще се постигнат с въвеждането на новия стандарт за спешна медицина. С него ще се дава приоритет кои пациенти са спешни, ще се установи механизъм за разпределяне на екипите и ще се създаде нова карта на спешната помощ в страната.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД