Прехвърлянето на 4.5 млн. лв. към болниците е проблем, смятат от БЛС

Прехвърлянето на 4.5 млн. лв. към болниците е проблем, смятат от БЛСКакво са виновни лекарите и сестрите ако управителите на някои болници са извършили престъпление? Това попита председателят на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев по повод решението на МЗ да бъде отнет лиценза на специализирана хирургическа болница „Папуров”. Ако аз и вие сме управители на това лечебно заведени и сме си позволили да извършим такова деяние от административно-правен характер, направо да кажем престъпление, ще си понесем отговорността.
А какво са виновни 25-30 наши колеги? За мен персоналната отговорност не трябва да бъде прехвърляна на юридическото лице толкова лесно. Ако има грешки на лечебното заведение в лечебнодиагностичен план, ако има груби нарушения в методиките и методологиите на лечебния процес и тези грешки са довели до фатални последици, тук не вярвам някой да застане в защита, каза той.
Д-р Грозев заяви, че УС на БЛС нееднократно е заявявал, че в никакъв случай не може да толерира актове, които са в дисонанс с медицинската и нормалната човешка етика и морал. Той отбеляза, че след деяние, като източване на здравната каса, ако българският съд е реагирал по един адекватен и най-вероятно справедлив начин към дадено лице, то лицето няма какво друго да прави освен да си понесе последиците. Относно отнемането на лиценза на лечебното заведение обаче , нещата стоят по малко по-различен начин, смята д-р Грозев. По думите му, при отнемането на лиценза на болницата се нарушават права на пациентите – тяхното право на избор да се лекуват при лекарите, които са посочили. Според него ако в бъдеще се наложи подобна санкция, трябва да има малко повече обсъждане на ситуацията и време за размисъл.
Председателят на БЛС коментира и темата с решението на НЗОК да прехвърли 4.5 млн.лв. от парите за медико-диагностична дейност към болниците. Той напомни, че това е станало без да бъде уведомен Лекарският съюз, както е по закон. По думите му, подобно действие създава голям проблем и за лекарите, и за пациентите, защото има опасност от появата на конфликти между тях. Според него прехвърлянето на парите създава също така и конфликт между лекарите от болничната и доболничната помощ.
Д-р Грозев коментира, че трансферът на средствата няма да облекчи финансирането на болниците, а напротив – ще доведе до нови разходи. Той каза, че след орязването на регулативните стандарти пациентите, които не биха могли да бъдат обслужени в системата на доболничната помощ за изследвания, ще намерят начин да отидат в болничната помощ. Така се създава предпоставка разходите в болниците отново да бъдат надвишени. Ако едно изследване в доболничната помощ струва Х, то в болничната ще струва Х+Y, зави председателят на БЛС. Той добави, че от съсловната организация се надяват да обсъдят този проблем с надзора и оперативното ръководство на НЗОК. По думите му, от БЛС са изпратили покана за среща на 24 август и ако тя не се състои или на нея не се стигне до някакво решение лекарите ще съдят касата.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД