Повече от 5500 жени се прегледаха безплатно за рак на гърдата

Повече от 5500 жени се прегледаха безплатно за рак на гърдатаПовече от 5500 дами от всички краища на страната са се възползвали от възможността за безплатен ехографски преглед за рак на гърдата, в рамките на кампанията „От любов към живота“ на AVON. Това сочи статистиката от седем областни града за изминалите две години.
Инициативата се осъществи посредством набраните чрез продажбата на благотворителни продукти средства през 2013 г.
В началото на 2015 г. организаторите се обърнаха към фондация „Една от 8“, с която заедно създадоха програмата „Бъди до мен“ и стартираха работа в посока предоставяне на помощ и подкрепа на жени с рак на гърдата. До този момент прегледите са приключили в градовете Варна, Русе, Шумен и Бургас.
Основното наблюдение на специалистите е, че страхът е основната причина дамите да пропускат редовната профилактика.
Още по-трудно се активират жените в неравностойно положение, към които кампанията показа специално отношение, предоставяйки часове с приоритет – едва 23,6% са преминалите на преглед от групите многодетни майки, дългосрочно безработни жени, регистрирани в бюрото по труда, жени от малобройни етнически групи, жени с увреждания.
Обобщените данни на партньора на кампанията „Български фонд за жените” посочват малък брой регистрирани с рак на гърдата дами - между 3 и 10 случая на град.
Тревожно е обаче, че едва 26,5% от всички прегледани са с диагноза „без особености“.
При останалите 74,5% са забелязани различни видове доброкачествени образувания, кисти, или са били пренасочени за второ мнение.
Според анализа на местните неправителствени организации, които оказваха съдействие на място и вложиха допълнителни усилия да достигнат и лично да поканят жените от приоритетните групи, основният интерес е от дами от етнически групи (36% от всички от целевите групи), а едва 8% са записаните дами с увреждания и 13% - многодетните майки.
Продължават прегледите в Стара Загора и Плевен, а още 600 консултации ще се осъществят при подновяването на кампанията през септември в Пловдив. Набирането на средства е целогодишно. Цялата печалба от всеки продаден продукт през 2015 г. ще осигурят психологически и юридически консултации и групи по взаимопомощ за жени с рак на гърдата и техните семейства.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД