Събираемостта на здравните осигуровки се е увеличила с 13%

Събираемостта на здравните осигуровки се е увеличила с 13%Фармацевтичната индустрия започва да връща пари на НЗОК. В бюджета на касата ще влизат не по-малко от 10% отстъпка върху лекарствата.
Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов, като посочи, че скъпите лекарства и маржът, който е получавала индустрията, са една от причините за проблемите в сектора.
По думите му 887 милиона лева е прогнозната сума, която ще бъде платена тази година за лекарства, като тази сума е нараснала почти двойно през последните пет години. Сега със спестените чрез отстъпката пари ще се обогати списъкът с безплатни медикаменти.
За здравните осигуровки министърът се похвали, че тази години събираемостта засега се е увеличила с 13%.
Целта на разделянето на пакетите и на новия начин на финансирането на лечебните заведения и лекарства е да доплащаме възможно по-малко, ако сме изрядни платци, заяви той и отбеляза, че остава безкомпромисен към тези, които не се осигуряват.
Щом можеш да дадеш 16 лв. за интернет или телефон, а нямаш за здравето си - ти си направил своя избор, подчерта той.
Петър Москов защити предложенията си за реформи в лечебните заведения, като припомни, че не е задължително те да бъдат сливани, а има три варианта. Здрава човешка логика е - ако имате две болници в една сграда няма причина те да останат отделни. Иначе означава касата да плаща два пъти за администрация, за осветление и отопление, обясни той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД