Ще отнемат лиценза и на други болници, източвали касата

Ще отнемат лиценза и на други болници, източвали касатаОще болници „чакат реда си“ за отнемане на лиценз заради източване на касата. Това става ясно от думите на здравния зам.-министър д-р Ваньо Шарков. Ведомството е сезирало прокуратурата и ДАНС за случаи, подобни на този с болница „Папуров“. По думите му, става въпрос за случаи, при които пациенти разбрали от здравното си досие в НЗОК, че са хоспитализирани в лечебно заведение, което не знаят дори къде се намира. Д-р Шарков информира още, че благодарение на въвеждането на чекирането в болница с лична карта само за първите месеци на НЗОК са спестени около 2 млн. лв.
Зам.-министърът повдига завесата около заболяванията, които ще влязат в основния пакет, покриван от касата. Всяка клинична пътека, която касае лица до 18 години, майки и бременни, да бъде в основния пакет.
Лечението на сърдечносъдови заболявания като инфаркт, стенокардия, инвазивна кардиология, кардиохирургия остава в основния пакет. Всичко, което касае лечение на инсулти, исхемични заболявания, кръвоизливи в мозъка и други, също ще бъде включено в него. Всяко заболяване, при което лечението може да бъде планувано в определен порядък от време, ще бъде в допълнителния пакет, каза той.
Д-р Шарков коментира и заложените в ЗЛЗ промени, засягащи обединяването на лечебни заведения. Той заяви: Всъщност в законопроекта, който беше внесен от Министерския съвет, няма задължително сливане на болници. В него има три възможности - първата е лечебните заведения да направят функционално обединение, което означава да сключат договори помежду си. Втората възможност е те да се обединят в консорциум. Това означава, че всяко лечебно заведение запазва своята юридическа самостоятелност и собствеността си. Няма никакви сливания и вливания, целта е така да се гарантира пълното лечение на пациента. И третата възможност е сливане, която - пак казвам - не е задължителна. По думите му, такава е тенденцията в световен мащаб.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД