Предлагат нов орден на името на д-р Стефан Черкезов

Предлагат нов орден на името на д-р Стефан ЧеркезовПредложих на премиера, здравния министър и председателя на БЛС да бъде учреден орден "Д-р Стефан Черкезов", съобщи Тотко Найденов. Според известния лекар и журналист с отличието трябва да бъдат удостоявани спасители, в това число и посмъртно, които са проявили смелост и героизъм при спасяването на хора. Редно е да се помисли и за възможността да бъдат отпускани специални пенсии на децата на българите, загинали при спасяване на хора, смята още д-р Найденов.
На 15 август за пореден път ще бъде отбелязан Денят на спасението, след като празникът бе официализиран от Министерския съвет в края на 2012 г. Така България стана единствената страна в ЕС, която почита паметта на своите сънародници, загинали при спасяването на хора. Датата бе избрана, защото на този ден през 1963 г. д-р Стефан Черкезов, лекар на с. Стрелец, Великотърновско, спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния. В негова памет през 2005 г. д-р Тотко Найденов предложи 15-ти август да бъде обявен като Ден на спасението и идеята бе подкрепена от МЗ, БЛС, БЧК, БАПЗГ, Сдружение ”Мати Болгария” и ВМА. В свои изследвания той е издирил имената и историите на десетки лекари и медицински сестри, загинали при изпълнение на професионалния си дълг, по време на работа и дежурство. Най-голям сред тях е броят на хирурзите - 51, 20 от които – от болница "Пирогов".
Тъй като 15 август е в събота, традиционният ритуал се организира в петък, 14 август в 12 ч. Почит с минута мълчание ще бъде отдадена пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните в градинката пред ВМА. Регионалните лекарски колегии в страната също ще отбележат Деня на спасението пред вратите на лечебните заведения.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД