СПИН пак плъзна в големите градове

СПИН пак плъзна в големите градове Заразата от СПИН пълзи с бесни темпове в най-големите градове у нас - София, Пловдив и Варна. От началото на годината до сега откритите нови случаи са 126, което е доста голямо число, съобщи д-р Тонка Върлева, която отговаря за Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването.
Най-вероятно обаче до края на годината новооткритите серопозитивни ще надхвърлят 200. Това са обаче само официалните числа. Смята се, че реалният брой заразени е в пъти по-висок, но те просто не се изследват.
Нови 12 случая на СПИН са открити само във Варна от началото на годината, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Морската столица е на трето място по серопозитивни след София - с 49 нови случая, и Пловдив - с 20. Пазарджик е с 6 новооткрити серопозитивни, Бургас - с 5, Велико Търново и Враца - с по 4, Плевен, Габрово, Добрич, Монтана и Русе - с по 3. Специалистите са притеснени от факта, че 90% от новорегистрираните с ХИВ в България са пипнали болестта по сексуален път.
Данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването сочат още, че от началото на тази година са открити нови 126 серопозитивни, с което официално регистрираните носители на ХИВ в страната станаха 2169. „В последните години се запазва тенденцията новорегистрираните мъже да са близо 4 пъти повече от жените", уточнява д-р Тонка Върлева.
По думите й през тази година три четвърти от новите случаи са представители на силния пол. Данните сочат също така, че 36% са се заразили по време на секс между мъж и жена, 52 процента - при гейове или бисексуални двойки, а 12% - при употреба на наркотици с инжекция. Така митът, че СПИН е болест само на обратните, рухва - на практика никой не е застрахован.
Добрата новина според здравните експерти е, че процентът на ХИВ позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици продължава да намалява. Те обаче са притеснени от факта, че българите масово правят случаен секс, без да познават добре партньорите си и без да взимат предпазни мерки.
Затова призовават хората да се включат в националната АНТИСПИН кампания през август и да си направят напълно безплатни и анонимни изследвания. 151 343 души са се тествали през първото шестмесечие на годината. Важно е да се посочи, че държавата поема изцяло лечението на болните, което понякога възлиза на десетки хиляди левове месечно.
Вирусът на СПИН вече покоси и няколко знаменити представители на шоубизнеса. Болестта уби редица популярни личности, въпреки че в официалните аутопсии е посочено съвършено различна причина - обикновено пневмония.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД