Българите не пият достатъчно вода показа лятно проучване

Българите не пият достатъчно вода показа лятно проучванеПочти 40 процента от хората в България не пият достатъчно вода дори в топлите летни дни. Това показват данните от анкета, проведена на плажове по българското Черноморие в рамките на кампанията „Н2Обичам”.
Най-често консумираният обем вода е от 1 до 5 чаши на ден. Според проучването 3 процента от запитаните приемат само по чаша вода дневно, а 1 процент изобщо не пият вода. Инициаторите на кампанията обясняват тревожните резултати с липса на информация за ползите от добрата хидратация и рисковете при обезводняването на организма.
Слабата информираност по темата проличава и по отговорите на голяма част от анкетираните. Например почти 15 процента смятат, че водата съдържа калории.
Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) препоръчва воден прием от 2 л дневно за жените и 2,5 л за мъжете. Около 20 процента от това количество се набавя чрез храната, а останалото – от течностите, които приемаме през деня. Затова специалистите препоръчват да се пият поне 6-8 чаши вода на ден, а в топлите дни и повече.
В условия на умерен климат и заседнал начин на живот човек губи около 2,5 л вода дневно. Това количество трябва да се възстановява, за да се поддържа водният баланс в организма. При недостатъчна консумация на течности се създава риск от нарушаване на функциите на нервната система, което се изразява в умора, главоболие, намалена концентрация, по-слаба памет и ускорен процес на стареене.
Водата е здравословен избор по всяко време. Тя е единствената напитка, която не съдържа калории, захар и добавки.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД