САЩ одобриха първото лекарство от 3D принтер

САЩ одобриха първото лекарство от 3D принтерАмериканската администрация за храни и лекарства (FDA) е одобрила нов тип хапче, което се произвежда чрез 3D принтери, съобщава агенция "Ройтерс". То използва нова технология, която прави възможно създаването на хапчета с точно определени дози според индивидуалните нужди на всеки пациент.
Има много пациенти, за които трябва индивидуално лечение с точно опредени дози. Обикновено това означава чупене на половинки и четвъртинки от хапчета, което е далеч от точното, нито е практично. Американската компания Aprecia Pharmaceuticals Co. е разработила технологията ZipDose, която разчита на 3D принтер, за да създава лекарства с точно определената доза.
FDA е одобрила използването на технологията за лекарство за епилепсия.
ZipDose използва порест материал, който може да побира дози до 1000 mg, като запазва малки размери, които са лесни за преглъщане. Материалът е лесно и бързо разтворим във вода, като му трябват около 3 секунди, за да се разтвори напълно.
Технологията ще започне да се използва за лекарството от началото на следващата година и ще е достъпна само по лекарско предписание. Тя отваря вратата и за нейното развиване и прилагане и за други лечения.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД