Уринарен тест установява рак на панкреаса по-рано

Уринарен тест установява рак на панкреаса по-раноБиомаркер за рак на панкреаса, наличен в урината, са открили британски учени. Това проправя път за създаването нов евтин, неинвазивен тест, който ще може да диагностицира болестта още в начален етап. Разработката е на екип от университета „Куин Мери“ в Лондон, ръководен от д-р Татяна Църногорац.
Те установили, че при пациентите с този вид рак се наблюдават значително по-високи нива на три специфични протеина, намиращи се в урината. Това дава надежда за улавянето на болестта с точност над 90%.
Експертите анализирали данни от проби на 192 пациенти с рак на панкреаса, 92 души с хроничен панкреатит и 87 напълно здрави доброволци.
За по-подробна проверка, те оценили и показателите на още 117 пациенти с други доброкачествени заболявания на панкреаса, черния дроб и жлъчката.
По този начин били идентифицирани над 1500 вида протеини.
Три от тях - LYVE1, REG1A и TFF1, са били открити в особено високи нива в урината на пациентите с панкреатичен рак, в сравнение с останалите участници в проучването.
Завишени нива на тези три протеина не били отчетени дори при болните с хроничен панкреатит.
Според д-р Църногорац откритието има революционен характер, защото новият тест дава възможно най-висока точност, като в същото време не коства много време и средства.
Тя обяснява, че уринният тест има няколко предимства пред кръвния, защото е по-прост, но пък по-ясен и объркването е почти невъзможно.
Освен това той действа дори и по време на латентния период на заболяването – времевата рамка между появата на генетични промени и развитието на конкретни симптоми.
Специалистът се надява, че след още няколко клинични проучвания, тестът ще бъде одобрен от здравните власти в Европа и ще влезе в употреба колкото се може по-скоро.
Както при всички други злокачествени заболявания, ранната диагностика на рака на панкреаса увеличава в пъти вероятността за успешно лечение. Въпреки това в над 80 на сто от случаите туморът се открива в напреднал стадий, което обяснява и изключително високата смъртност.
За жалост ракът на панкреаса обикновено се развива без симптоми. Когато такива се появят, значи болестта е прогресирала.
Друг проблем е, че повечето от характерните симптоми като болка в корема и гърба, загуба на тегло и проблеми с храносмилането, много често биват погрешно диагностицирани като хроничен панкреатит. Така пациентът губи ценно време в лечение на несъществуващ проблем, докато туморът метастазира.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД