Българи продават органи, заради дългове

Българи продават органи, заради дълговеНашенци заменят бъбрек за апартамент и продават органите си, за да погасяват дългове или за да помогнат на болни роднини, които имат нужда от пари за лечението си. В интернет е пълно с хора, които предлагат доброволно да станат донори на черно срещу заплащане. Цените започват от 13 000 и стигат до 120 000, съобщава „Телеграф”.
Най-често продавани са бъбреците, защото са два и при операция без усложнения човек може да живее без проблем и само с един.
Справка в Изпълнителна агенция по трансплантация (ИАТ) показва, че именно този орган е и най-чакан. Според закона за трансплантациите човешките органи, тъкани и клетки не могат да бъдат предмет на възмездна сделка. Освен това у нас жив донор може да бъде само съпруг или близък роднина на реципиента.
Преди самата операция се провеждат редица тестове за съвместимост между донора и реципиента с участието на голям брой специалисти. Преминава се през определени комисии, а ако съвместимостта е по-малка, процедурата се усложнява още повече. Когато трансплантацията се извършва нелегално в страни като Израел, Пакистан, Индия и т.н., много често тези изисквания се подминават.
Шефът на ИАТ д-р Марияна Симеонова потвърди, че е възможно да има българи, които продават органи в други страни, но няма нито един конкретен сигнал. „Наричат се брокери на хора за органи, тъй като реално орган няма как да се изнесе от страната. Освен многобройните изследвания, невъзможно е и от медицинска гледна точка, тъй като органът има много ограничено време извън тялото при специални условия и то само от човек в мозъчна смърт, който е поддържан от много екипи в реанимацията”, обяснява експертът.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД