Българският алианс за кръводаряване стартира кампания "Да дариш кръв цена няма”

Българският алианс за кръводаряване стартира кампания "Да дариш кръв цена няма”Българският алианс за кръводаряване (БАК) стартира кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване в България под надслов "Да дариш кръв цена няма”. Причината е, че броят на кръводарителите в страната е крайно недостатъчен и продължава да намалява. В момента българските кръводарители са два пъти по-малко от средния брой на кръводарителите в другите страни от Европейския съюз, посочват данните от статистиките от БАК.
Лятото се явява и особено труден период за кръвните центрове. Сезонът е изпълнен с тежки катастрофи и инциденти, което води до спад в запасите на кръв и кръвни продукти.
В рамките на инициативата ще се проведат множество кръводарителски акции и активности из цялата страна. Дневно се правят около 1000 кръвопреливания, като за да се осигури нужното количество кръв и кръвни продукти са необходими около 400 000 доброволни кръводарители годишно.
Зад каузата застава и популярният актьор Калин Сърменов, който е редовен кръводарител и призовава повече хора да последват неговия пример.
Всички хора на възраст от 18 до 65 години, които нямат медицински противопоказания за това, могат да дарят до 450 мл. кръв еднократно. Мъжете могат да даряват до 5 пъти в една календарна година, а жените до 4, като интервалът между две дарявания не трябва да е по-малък от 2 месеца. Човешкият организъм разполага с естествени механизми, които чрез мобилизиране на кръвните съставки могат веднага да компенсират дадената кръв.
"Здравна Поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД