11 болни от бруцелоза у нас

11  болни от бруцелоза у нас11 души са заразените с бруцелоза у нас, съобщи  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
Двама от тях са известни на здравните власти още от миналата седмица, а пробите на останалите девет са получени тази сутрин.
Мъжът от град Рила най-вероятно не се е заразил от биволите си, а от други животни, които гледа, или от нетермично обработени мляко или млечни продукти.
Бруцелозата е неприятно заболяване. Протича като туберкулозата. Предава се при контакт с болни животни, колене, дране и най-вече, което е най-опасно за населението - консумация на мляко от тези животни. Боледуват най-много козите и овцете и по-рядко едрите животни.
Преди около седмица са били получени материали за първите двама пациенти, в които е изолиран щамът на бруцелоза. Тази сряда са получени още девет положителни проби.
За лечението на заразените са необходими антибиотици, които се приемат продължително време. Може да се стигне и до болнично лечение, обобщи Кантарджиев.
По думите му всички хора, които са употребявали мляко или млечни произведения от региона на град Рила, са застрашени.  Заболяването протича с повишаване на температурата. Човек не може да се зарази от болен човек, не може да се зарази и ако не е в непосредствен контакт с болни животни. Заболяването се разпространява чрез болни животни.
Варенето на мляко е достатъчно, за да унищожи микроба, посочи още специалистът и призова хората да внимават, ако консумират сирене от неварено мляко.
Те трябва да бъдат изследвани, ако температурата им се повиши.
Ако болестта не се лекува, тя засяга вътрешните органи, ставите и черния дроб. Възможен е фатален край, но много рядко, тъй като квалифицираните лекари се ориентират бързо по симптомите.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД