Очаква се въвеждането на ново ефективно лечение на хепатит С у нас

Очаква се въвеждането на ново ефективно лечение на хепатит С у насНово лечение на хепатит С, което има почти 100% успеваемост, все още не се покрива от здравната каса. Това стана ясно от думите на завеждащия на Клиниката по вътрешни болести в УМБАЛ “Софиямед” проф. Константин Чернев. Днес се отбелязва Световният ден за борба с хепатит.
Той каза, че в момента у нас се провежда т.нар. интерферонова терапия, която има успех при половината от пациентите. Според него, като се вземе предвид, че новото безинтефероново лечение помага практически на всички заразени с опасния вирус, за предпочитане е то да замени конвенционалното.
По думите му, фармакоикономичните анализи показват, че то е два пъти по-евтино от интерфероновото.
Проф. Чернев отбеляза, че към момента НЗОК изразходва годишно около 10 млн. лв. за лечението на хепатит С и В. Надяваме се, че всеки момент държавата в лицето на МЗ и здравната каса ще се намеси и това е наложително, за да бъде утвърдено и реимбурсирано това лечение, което се очаква и от пациентите, и от лекарите, каза той. Специалистът добави, че откриването на новата терапия се определя като едно от големите постижения на науката през последните години. Той заяви, че тя вече е въведена в много от европейските страни. България също има известен опит с безинтерфероново лечение, благодарение на дарения на фирмите, които доставят медикаментите.
Проф. Чернев каза, че в момента науката се е съсредоточила в премахването на хепатит В. По думите му, моментното лечение не премахва вируса, а само го потиска. Сега, по нови пътища за стимулиране на имунната система и атакуване на размножаването на вируса в чернодробните клетки, имаме за цел да премахнем хепатит В. Може би през следващите 7-8 години това ще бъде реално, заяви той.
Специалистът отбеляза, че в България заразените с хепатит С най-вероятно са около 100  000 човека. За хепатит В честотата може би е малко по-висока. Всичко това е скрито като един айсберг под водата и основаната задача пред специалистите, пред пациентските организации   е  тази подводна част от пациенти да излезе, каза той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД