20 пациенти с миелофиброза ще получат реимбурсиране с иновативна терапия

20 пациенти с миелофиброза ще получат реимбурсиране с иновативна терапия20 пациенти с миелофиброза ще получат реимбурсиране на иновативната терапия с препарата ruxolitinib до края на тази година, следващата година броят на лекуваните ще бъде увеличен на 40. Това съобщи подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров. В допълнение той поясни, че броят на болните е съобразен с предложението на националния консултант по онкохематология, като е постигната също така договореност лечението на останалите пациенти извън утвърдената бройка да бъде поето от фирмата производител.
Забавянето от месец и половина е резултат от по-продължителния процес на съгласуване на представителството на компанията у нас с нейната централа, каза още д-р Петров.
НЗОК започва процедура по договаряне, като най-важното условие да бъде тя финализирана е значителното намаляване на цената, както и приемане на изискването медикаментът да бъде изписван от комисия към Централното управление на НЗОК, каквато е по принцип практиката за скъпите лекарства, подчерта подуправителят на касата. Също така осигурителната институция ще настоява след 1 година да бъде направена оценка на ефективността на терапията и страничните ефекти от нея, основана на принципа на оценката на здравните технологии.
Предстои също така процедура по частична промяна на НРД в частта за клинична пътека 251 и клинична процедура 7, за което трябва да даде съгласието си и БЛС, уточни д-р Димитър Петров.
Днес постигнахме частично решение на проблема с тази терапия за болните от миелофиброза, коментира председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев, представител на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК. По неговите думи компанията е направила изключително големи отстъпки не само за конкретния медикамент, но и за продуктите от цялото си портфолио, което е направило възможен напредъка в преговорите и достигането до решение, което е в полза на пациентите. Ценовият натиск обаче не може да бъде безкраен и е редно да проявим внимание и предпазливост, за да не се стигне до понижаване на цените, което да стане причина за излизането на много лекарства от нашия пазар, припомни д-р Хасърджиев.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД