Продължава да расте броят на винетките за хора с увреждания

Продължава да расте броят на винетките за хора с уврежданияТрайна тенденция за увеличаване на броя на безплатните винетки, които се полагат на хората с увреждания, отчитат от Агенцията за социално подпомагане.
Според данните от 2008 г. насам стикерите се увеличават със 7-8% на година. Раздадените през 2008 г. винетки са 109 467, а за миналата година са вече 174 350.
Само от януари до април тази година броят на безплатните винетки надвишава вече миналогодишния - стикерите са 177 174.
Традиционно с най-много отпуснати винетки са големите области като София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен, а най-малко са в областите Видин, Кърджали, Смолян, Търговище и Ямбол.
Безплатна винетка за кола, която за годината струва 67 лв., се полага на хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, както и на семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания.
Според данните на пътната агенция, която предоставя стикерите, за миналата година безплатните винетки са стрували на държавата близо 12 млн. лв.
Заради многото злоупотреби с това право пътната агенция си издейства миналата година от социалното министерство регистър на колите на инвалидите, който Агенцията за социално подпомагане да води.
В него социалните служби вписват номера, мощността на колата и обема на двигателя, с което държавата опитва да ограничи измамите.
Очевидно обаче мярката не е дала резултат, след като за поредна година се увеличават хората с това право.
Според последното национално преброяване към края на 2011 г. хората с инвалидност 50 на сто и повече на възраст над 16 г. са над 465 хил. души, но колко от тях имат и ползват автомобил, не е ясно.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД