В края на годината в бюджета на НЗОК със сигурност ще има дефицит

В края на годината в бюджета на НЗОК със сигурност ще има дефицитНедостигът в тазгодишния бюджет на здравната каса най-вероятно ще бъде компенсиран с бюджета за следващата година. Това стана ясно от думите на председателя на Националната пациентска организация и член на надзора на осигурителната институция д-р Станимир Хасърджиев.
Въпреки всички компенсации, икономии и оптимизации, в бюджета на НЗОК в края на годината със сигурност ще има дефицит, каза той, но отказа да прогнозира на каква сума ще възлиза недостигът.
Един от най-сериозните проблеми – този с лекарствата, се прави опит да се реши с промените в Наредба 10 на здравното министерство, качени за обществено обсъждане на сайта на ведомството.
Според д-р Хасърджиев обаче задължителните отстъпки могат и да не проработят по най-добрия начин. Тези допълнителни отстъпки могат да направят така, че просто да нямаме лекарства, отбеляза той и допълни, че надеждата по-скоро е в това фармаиндустрията да сключи т. нар. „Пакт за стабилност“, в който да се договорят условията за целия обем лекарства в България и да не се стига до прилагането на една наредба, която наистина може да бъде опасна от гледна точка на това някои от фирмите да не успеят да дадат добри условия и просто лекарствата да не могат да влязат.
Според него, ако промените в наредбата влязат в сила преди подписването на националното споразумение, е възможно да се създадат проблеми. По думите му, от една страна промените в наредбата биха могли да имат много сериозен ефект по отношение на спестяване на средства на касата през следващата година, но от друга е възможен и негативен ефект заради оттеглени лекарства от българския пазар.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД