2 седмици са продавали продукти с антракс

2 седмици са продавали продукти с антраксВъв Варна, Кранево, Златни пясъци и Добрич са разпространявани продуктите, които е възможно да са заразени с антракс. Рискът идва не от това, че в тях може да има заразено месо, а че при преработката му е заразено оборудването в цеха, а то там и самите продукти.
Продажбата е продължила 14 дни. В самия цех не е установено никакво месо с неустановен произход, това показа репортаж на bTV.
Кризисният щаб е заседавал до 2 часа през нощта днес (23 юли).
Наличието на антракт е установено след като са взети проби. Вече е извършена дезинфекция на всички 23 обекта, в които са били разпространени продуктите от цеха, до края на деня още два обекта ще бъдат дезинфекцирани. След това ще бъдат взети биологични проби. Като до тогава заведенията ще останат затворени, а на тях ще има залепени съобщения.
Даниел Денев,началник отдел „Здравеопазване на животните” и изпълняващ длъжността директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Варна уточни, че здравните власти са алармирани на 17 юли, като забавянето на подаването на сигнала е по вина на собствениците на цеха. Той до последно е отричал в цеха да е влизало заразено месо. Бил е помолен да съдейства, но той категорично отказвал да потвърди информацията. Продукцията на цеха не е продавана на други фирми, увери Денев.
Според д-р Лидия Маринова, заместник-кме на Община Варна по здравеопазване, диарията е характерен признак на заразата с антракс, като симптомът се появява до два дни, може да се стигне и до кърваво изхождане. При печене до 300 градуса спорите от антракс се унищожават. Кипящо варене от 30-40 минути също в голяма степен унищожава антракса, каза тя пред Нова телевизия.
Припомняме, че 53-годишен мъж от Варненско почина след заразяване с антракс на 17 юли. След сериозни съмнения за болестта антракс бяха изпратени проби в лабораторията в Центъра по заразни и паразитни болести в София. Изследванията са потвърдени от Националната лаборатория и категорично бе доказано наличието на заболяването антракс. Въпреки мерките на здравните власти стана ясно, че заразено месо е попаднало в 30 търговски обекта.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД