От догодина болничните ще се изплащат до 10 дни

От догодина болничните ще се изплащат до 10 дниОт средата на следващата година Националният осигурителен институт ще изплаща болничните до десет дни, след като получи всички документи от лекарите и работодателите.
По информация на института в страната болничните и сега се изплащат средно за 8 дни, но за столицата, където са 1/4 от всички листове, не се съобщават данни.
От 1 януари и работодателите, и самоосигуряващите се хора ще подават всички документи към НОИ по интернет.
Електронният болничен ще спести на бизнеса административни разходи от над 71 млн. лв.
Годишно най-вече от спестено време за висене на работодателите пред гишетата. Това показват оценките на кабинета. От края на юни онлайн пращат листовете лекарите и болниците.
От началото на декември ще започне регистрацията на работодателите и техните представители, които ще подават три приложения. Няма краен срок за регистрацията, няма и преходен период за подаването онлайн.
За фирмите, които подават до два болнични листа, ще има възможност да го правят на хартия. Между 130 и 140 хил. работодатели подават данни средногодишно за около 700 хил. служители.
Ползите за бизнеса ще са и в намаляване на грешките при подаване на болничните, защото системата ще позволява предварително сверяване на данните.
Те ще се подават до 10-о число на всеки месец.
До края на юни лекарите и лечебните заведения са подали над 1,560 млн. документа. Около 9000 листа са били на хартия.
От 1 юли Националният осигурителен институт не приема хартиените болнични.
В последните години броят на изплатените листове за общо заболяване расте, растат и разходите, защото се повишава средното обезщетение.
НОИ тепърва ще разработва безплатните софтуер и уеб приложения за работодателите. Проектът струва 220 хил. лв. и е финансиран от Брюксел.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД